Banken in Nederland moeten hun financiële buffers verhogen naar minimaal 4 procent, wil minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Iedere bank krijgt een eigen tijdsplan om dat percentage te bereiken, beloofde hij donderdag aan de Tweede Kamer.
Op dit moment geldt de eis dat banken een buffer van minimaal 3 procent moeten aanhouden. Die buffer (de zogeheten leverage ratio), is de verhouding tussen het eigen vermogen en het uitgeleende geld. Het kabinet wil samen met De Nederlandsche Bank die buffers verhogen naar 4 procent, waar die nu in Europees verband op 3 procent zijn afgesproken. Sommige wetenschappers pleiten voor kapitaalbuffers oplopend tot wel 20 procent, om banken zo sterker te maken en minder gevoelig voor kredietcrises.
VVD vreest voor concurrentiepositie banken
Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, CDA, SP en GroenLinks steunt Dijsselbloem, maar regeringspartij de VVD waarschuwt voor te strenge eisen, te veel regelgeving en het verzwakken van de concurrentiepositie van Nederlandse banken als van hen meer wordt gevraagd dan elders in Europa. Ook de kredietverlening aan burgers en bedrijven kan in gevaar komen, vreest de VVD.
Dijsselbloem probeerde die zorgen donderdag weg te nemen door te zeggen dat DNB met elke bank zorgvuldig een tijdpad gaat afspreken over het halen van de nieuwe eis. Hij is ervan overtuigd dat dat op korte termijn de kredietverlening van banken niet beperkt. Op lange termijn moet het de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector versterken.
‘Nederland loopt voorop’
Nederland loopt in Europa inderdaad voorop, zei Dijsselbloem, en dat doet het kabinet ook bewust, maar er is geen sprake van ,,een grote sprong” voorwaarts. De stap naar 4 procent is volgens de minister haalbaar, zeker omdat de meeste banken daar al in de buurt zitten. DNB zei eerder dat de banken voor een verhoging naar 5 procent 35 miljard euro extra zouden moeten ophalen en dat dát niet haalbaar is.
Dijsselbloem kwam de VVD tegemoet door een onderzoek aan te kondigen naar mogelijke overregulering in de Nederlandse financiële sector. Hij gaat adviescollege Actal vragen daarnaar te kijken. In het Kamerdebat zei de minister dat ook hij uit de sector geluiden hoort over een teveel aan regels en administratieve rompslomp voor banken. Actal gaat dat objectief bekijken en daarbij is het volgens Dijsselbloem ook aan de sector ,,om aan te tonen waar we ineffectief zijn of aan overkill doorschieten''.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl